PhDr. Alexander Ješitný, CSc.



Časť 6 - PhDr. Alexander Ješitný, CSc. » Pukance

Reklama
Je pravdou, že v roku 1907 svet už "popcorn" poznal. Je však pravdou aj to, že nikomu nechutil. Ako by aj mohol, keď ešte nebola známa slušná technológia na jeho výrobu? Američania vedeli, že sa musí robiť z kukurice, inak by sa totiž nemohol volať popcorn (corn znamená kukurica). Ale nikto ešte ani len netušil, ako ho z nej vyprodukovať. V tom čase na jeho vývoji pracovali dve skupiny vedcov v dvoch rozdielnych líniách. Prvá (arizonská skupina) sa pokúšala vyrobiť ho zo šúpolia, zatiaľčo druhá (mexická skupina) sa snažila vyrobiť ho zo šúľkov bez zrna. Iste sa nebudete diviť, že ani jedno ani druhé sa nedalo jesť, objavila sa však skupina experimentátorov, ktorej sa prvú verziu podarilo aspoň vyfajčiť. Jeden vedec ale napokon ľady prelomil. Aby sme to zhrnuli - v roku 1907 Američania PhDr. Alexandra Ješitného, CSc. jednoducho nenávideli. Rovnako, ako jeho popcornové vozíky, ktoré začali predávať pukance po celej Amerike. V snahe zistiť technológiu napokon najali Japoncov, aby uniesli jeden vozík aj s predavačom, rozobrali ho a snažili sa pochopiť technológiu. Nič však nezistili, preto napokon rozobrali aj vozík. Vtedy už PhDr. Alexander Ješitný, CSc. musel zasiahnuť. Vyhlásil, že "Žiadna technológia nie je cennejšia ako ľudský život", poskladal späť predavača a technológiu zverejnil, aby sa už v budúcnosti nič také nezopakovalo. Predavač, samozrejme, dostal na zvyšok dňa voľno, aby sa po chirurgickom zákroku zregeneroval. Čo sa týka slovenského názvu "pukance", jeho pôvod je úplne iný ako si väčšina ľudí myslí. Nie je to od slova pukať, ale od slova Pukanec - obce, kde PhDr. Alexander Ješitný, CSc. pochúťku vymyslel, keď si v miestnom hostinci po dobrom obede nemal do čoho zahryznúť pri popíjaní vína, lebo sa im minuli syrové korbáčiky.

    Predošlé         Ďalšie